Hit, nevelés, vállalkozás

2017. február 11-én premiernek számító konferencián vehettünk részt Biharon.  A bevezető gondolatokkal a bihari körzet lelkipásztora, Albert István Zsolt nyitotta meg a konferenciát, aki kitért arra, hogy régi álomnak a beteljesülését látja ebben az eseményben, mivel elmondása szerint, fontos hogy a gyülekezet tagjai ön- illetve családfenntartóak tudjanak lenni. 

Az alapozó előadást Dacian Palladi, Nagyvárad megyei jogú város menedzsere tartotta „A nevelés, mint a vállalkozás alapja” címen. Igei alapként a Zsolt 16:7-9 került felolvasásra. A nevelés témáját a magvetés-öntözés-aratás folyamatához hasonlította, megerősítve, hogy a felsőfokú diploma nem garancia arra, hogy egy vállalkozás jól fog működni, mindezek mellett fontos a szakirányú képzés is, ha van rá lehetőség. Előadása közben kitért arra, hogy mi mindent kell figyelembe venni, amikor vállalkozásba kezdenénk, többek között, fontos a szükséges pénzbeli alap; fel kell mérni, hogy amit szeretnénk nyújtani másoknak, mennyire van rá igény, illetve mekkora a kockázati faktor; ki az a célcsoport, akit el lehetne vele érni; mi az, amivel nem csak elindítani, hanem folyamatosan működtetni tudnánk az adott vállalkozást, ugyanis sok vállalkozás az első évfordulóját sem „ünnepli” meg. 

Ezután Bálint Benjámin, Debrecenben élő kétgyermekes családapa prezentációja következett. Különleges résztvevője volt ő az alkalomnak, abban a tekintetben, hogy nem vállalkozóként, hanem egy multinacionális cég felsővezetőjeként mutatta be, hogy lehet előkelő poziciót elérni Isten vezetésével, úgyhogy az ember mégis hiteles, becsületes marad az adott munkahelyen, kiemelve az alázat és a pontosság, a kezdeményezésre való hajlam fontosságát és azt, amikor a munkavállaló nem teherként, hanem lehetőségként tekint az új, néha váratlan helyzetekre. 

A legtávolabbról érkező meghívottak Joó Zoltán és Erika voltak, akik a Székelyföldről jöttek közénk, és a külföldi terveikről, tapasztalataikról számoltak be, aláhúzva, hogy nagyon fontos számukra a külföldi tapasztalat, most látják legjobban annak a hasznát. Saját bőrükön megtapasztalva mondták el az alkalmazkodásból, beolvadásból fakadó nehézségeket; hogy mennyire őrli be a külföldi munkamorál a magánéletet; mennyire fontos kint a gyülekezet és a közösség; mit adunk fel azért, hogy több pénzt keressünk. Hazatérve látták meg ismerősöknél, hogy saját vállakozásukban mindannyian keményen dolgoznak, de senkinek nincsenek kiszolgáltatva, és ez volt az a pont, ami a vállalkozás útján elindította őket. 

Schneider Károly, a derecskei Optimit Hungária Kft. vezetője arról beszélt, hogy lehet a munkahelyen és a munkával párhuzamosan megélni a hitéletet. 15 évvel ezelőtt hívta el Isten, és azóta is neki szolgál. Szépségekkel és nehézségekkel voltak tele az elmúlt évek, mégis Isten áldását látja a vállalkozásán, mert Istennel tervezi a munkáját. 

A későbbiekben pedig a körzetben működő vállakozások vezetői, képviselői mutatták be saját vállalkozásaikat. Ebben a sorban elsőként Szász Attila számolt be arról, hogy lehet a már megszerzett építőipari, kőműves tapasztalatból biztos vállalkozást felépíteni. Majd Mikló Róbert, másodgenerációs cégvezető a céggel kapcsolatos átéléseiről beszélt, hogy milyen volt átvenni a szülők által alapított pékséget; sok lépést – egy már meglévő vállalkozásnál – az elődök már megtettek helyette, mégis meg kell találni azokat a további fejlődési lehetőségeket, amelyeket az adott profilú vállalkozás megkívánt. Szeghalmi Győző életében több esemény együttállása hozta úgy, hogy vállalkozásba kezdett, amit nem bánt meg, 15 éve történt mindez. Bányai Zita a kreativitás és a hobby, mint vállalkozásforma témakörében beszélt a munkában megjelenő értékrendről és azokról a dolgokról, amelyeket a vállalkozás beindítása előtt, illetve azóta megtapasztaltak. Balogh Ferencz saját életéből vett példával indította beszámolóját, miszerint külföldre szeretett volna menni dolgozni – ahogy az akkor is divat volt –, de aztán Isten és a család más utat mutatott neki, így jogásznak tanult, amelyből a közigazgatásban mozogva profitál és pályázatírással foglalkozó vállalkozást vezet. Szivák Erzsébet, a nevelőanyaságot, mint életformát, annak szépségét és buktatóit mutatta be hitelesen, és nagy lelkesedéssel. Juhász József, a szervező gyülekezet vezetője „foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat” a jelenlevő vállalkozók közül, ugyanis méhészkedéssel foglalkozik, ennek fény és árnyoldalairól számolt be. A sort Szász István zárta, aki a menyegzői videózás, mint vállalkozási forma befekte- téseiről, pozitív visszhangjairól, anyagi motiválásáról beszélt és kifejezte, hogy nem minden befektetésnek látszik meg azonnal a nyeresége. 

A gyülekezetben zajlott ifjúsági esték vendégeként jelen volt Meláth Attila, váci lelkipásztor, aki az Ige fényében mutatta be a bibliai munkaerkölcs szabályait. Az alkalom végén közös ebéd következett a helyi kultúrházban, majd fórumbeszélgetés, a hallottak megbeszélése és kérdések feltevése következett, melyek témája a kölcsönfelvétel, valamint az indulás előtti anyagi kétségek körül csoportosultak. 

A találkozó előadásai visszanézhetők a Bihari Baptista Gyülekezet YouTube oldalán: https://www.youtube.com/watch?v=EWv_LIIHccM.

Tóth Christian István