Az igazság megvalósulásáért kiáltó emberek hangja mindig, bármely környezetben jogos…

Vasárnap reggel van, és egy sűrű hét után azon gondolkodom, mit jelent egy hívő ember számára mindaz, ami most Romániában történik. Vajon hogy érthetném meg igazán az imádságot, amire az Üdvözítő tanított: „Legyen meg a Te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is…”? Ebből a szempontból az igazság megvalósulásáért kiáltó emberek hangja mindig, bármely környezetben jogos. De a Királyság képe ennél kicsit átfogóbb, és így is kell tekintenünk rá. Az evangéliumok arról beszélnek, hogy Isten az Ő királyságának megjelenését Jézus Krisztus élete, halála és feltámadása által szentesítette, és nem másként. Ugyancsak Krisztus a Békesség Fejedelme, és mint ilyen, békességet hozott. Személyes következtetésem, amire jutottam, miután az emberek hangja felharsant az utcákon az volt, hogy a megbocsátás, a megbékélés és a békesség minden hívő vágya kell legyen, mert a Királyság a békesség királysága.

 

Jaj azoknak, akik jogtalan rendeleteket hoznak, és irataik csak terheket rónak ki. (Ézs 10:1)

 

A „Kingdom Come: The Public Meaning of the Gospels” című tanulmány szerzője, az újszövetségkutató teológus NT Wright szerint meg kell értenünk, hogy amit Isten meg tud tenni, és ahogyan ő dolgozik, teljesen különbözik a világtól. „Az evangéliumok üzenete az, hogy Isten országának eljövetele a világra – úgy, ahogy az a mennyben van –, nem egy zsarnokság megjelenése, amely elembertelenít, hanem szembesíti az idegen és elembertelenedett zsarnokságokat azzal, hogy Isten, aki Jézusban ismerhető fel és mindenkitől radikálisan különbözik, a valódi emberséget igyekszik visszaállítani az ő evilágba kitörő igazságossága által. A probléma az, hogy a mi politikai filozófiáink csak azt a spektrumot ismerik, melynek egyik véglete a zsarnokság, másik az anarchia. A mi demokráciáink arról a törékeny kísérletről szólnak, hogy igyekszünk elkerülni bármelyik végletet ezek közül...

… E világ vezetői egyféleképpen viselkednek, mondta Jézus, de nektek másként kell megnyilvánulni, mert az Emberfia azért jött, hogy sokakért életét adja.”

 

Otniel Bunaciu, a Román Baptista Unió missziói alelnöke (Ford: G. G.)

Forrás: http://revistacrestinulazi.ro/2017/02/strigatul-oamenilor-prin-care-chea...

 

P.S.: Szintén az országos kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban Viorel Iuga, a Baptista Unió elnöke imádságra hívott fel pénteken, február 3-án. Majd hétfőn ezt írta a crestinulazi.ro oldalon: „Hálásak vagyunk Istennek! Azonban még nem ért véget a küldetésünk. Isten nem hívott haza minket, hanem elküldött a világba az evangéliummal. Továbbra is imádkozunk politikai vezetőinkért!

Fotó: Dan Mihai Balanescu
Fotó: Dan Mihai Balanescu
Balról a harmadik Otniel Bunaciu