Szeptember 24 – Szombat

d.e. Ákán a sátorban – Józs 7:16-26

Ekkor Józsué követeket küldött, akik elfutottak a sátorba. És csakugyan el volt ásva mindez a sátrában, és az ezüst is alatta volt. (Józs 7:22)

Mindenki igyekszik a szépet, értékeset „megtisztelő figyelmességgel” illetni. Ákán is ezt tette: meglátta, megkívánta, magához vette. Szerinte ott volt a legjobb helyen. Saját szemszögéből egy jelentéktelen gesztus, Isten szemszögéből nézve bűn és drasztikus következménnyel járt személyes, családi és közösségi szinten.

Tanulj meg érzékeny lenni a bűn jelenlétére a környezetedben, ne légy felületes! Mi a bűnt az éjszakai mulatóhelyeken, a politikában, a börtönökben látjuk, ma próbáld felfedni magadban, mert a bűn kérdése életedben sem maradhat rendezetlenül!

„Ez pedig az az üzenet, amelyet tőle hallottunk, és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. Ha azt mondjuk, hogy közösségünk van vele, és a sötétségben járunk, akkor hazudunk, és nem cselekesszük az igazságot… Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1Jn 1:5-9)

Légy magadhoz őszinte, és lásd meg a tárgyat, szokást, kapcsolatot, kívánságot, amit Isten bűnnek lát életedben! (TI)

 

d.u. Atyám házában kell lennem! – Lk 2:41-52

A szabadság elhozta – többek között – a lehetőséget, hogy sok helyre eljuthatunk.  Valahová el is jutottunk. Ma este az a kérdés vetődik fel, hogy ott vagy-e, ahol lenned kell? Hogy még konkrétabb legyen a kérdés: bent vagy-e az atyai házban?

A János 8:35 szerint „... a szolga pedig nem marad a házban örökre: a fiú marad ott örökre.” Érzed-e ott, ahol vagy, az atyai ház otthonos hangulatát, az Atya oltalmát a házon belül?

A házon belül feladatok is vannak, ezekben pedig foglalatoskodni kell. Máté 6:33 szerint rangsorolni kell az atyai ház feladatait: keresni először az Ő országát, és az Ő igazságát. Lehet, gondolkodóba esünk a felől, hogy országa ajtajának melyik oldalán vagyunk: kívül vagy belül? Lehet, hogy nem ismered az Atya házát, vagy a tervezőjét sem.

Ma este elgondolkodom, hol tartok helyileg, kit ismerek el családomnak, atyámnak és testvéremnek. Neked is bent van a helyed, és ott kell lenned az atyai házban! Adj hálát a lehetőségért, és élj vele bátran! (TI)